Onko Hyundai Getz hyvä auto?

Hyundai Getz

Hyundai Getz on pienikokoinen kaupunkiauto, joka esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2002 ja jota tuotettiin jatkuvasti vuoteen 2011 asti, jolloin se korvattiin Hyundai i20:llä vuonna 2012. Getz tunnetaan monilla nimillä, kuten Hyundai Click, Hyundai Getz Prime, Hyundai TB ja Inokom Getz. Onko Hyundai Getz siis hyvä auto?

Hyundai Getz on todella edullinen pieni kaupunkiauto, jolla on kunnon luotettavuustiedot. Sen voimanlähteenä on muutama bensiini- ja dieselmoottori, jotka kaikki ovat melko heikkoja, mutta riittäviä näin pienelle autolle. Getzin muotoilu on niin mitäänsanomaton kuin autoa voi suunnitella, mutta juuri se oli Hyundain mielestä parasta, kun auto tuli markkinoille.

Sisätilat ovat hyvin pitkälti sama tarina, mutta ne ovat uskomattoman helppotajuiset, koska kaikki on juuri siellä, missä sen olettaa olevan. Ajokokemus on juuri sellainen kuin näin pieneltä autolta voi odottaa, se on viileä ja melko mukava, mutta ei dynaaminen.

Luotettavuus näyttää olevan suurimmaksi osaksi kunnossa, mutta on joitakin asioita, joista kannattaa puhua. Näiden arvot ovat laskeneet aika paljon viimeisen 10 vuoden aikana, mikä tekee niistä nykyään löytöjä. Käytännöllisyys ei ole hyvä, sillä autoon ei mahdu pitkiä ihmisiä ja tavaratila on lievästi sanottuna rajallinen.

Hyundai Getz – Voimansiirtojärjestelmä

Hyundai Getziin saa valita muutaman bensiinimoottorin välillä. Alkaen lähtötason 1,1-litraisesta rivinelisylinterisestä nelisylinterisestä, joka tarjoaa 62 hv tai 65 hv faceliftatussa mallissa. Seuraavana on 1,3 litran 4-sylinterinen rivimoottori, joka tarjoaa 82 hv, ja 1,4 litran 4-sylinterinen 97 hv, joka on yleensä se, johon useimmat ihmiset yleensä päätyvät. 1,6 litran 4-sylinterinen moottori, jossa on 106 hv, on kuitenkin paras, sillä se tarjoaa täydellisen määrän tehoa.

  Hyundai Santa Fe Luotettavuus

Kaikki mallit on varustettu 5-vaihteisella manuaalivaihteistolla, ja voima lähetetään vain etupyörille. Dieselmoottoreista voit ostaa vain 1,5 litran 4-sylinterisen CRDI-moottorin, jossa on joko 82 hv tai 88 hv. Dieselmoottorit ovat myös joukon taloudellisimpia, sillä ne voivat kuluttaa yli 50MPG Yhdysvalloissa, kun taas taloudellisimmat bensiinimoottorit ovat lähempänä 40MPG:tä.

Kaiken kaikkiaan Getz ei todellakaan ole mikään erikoinen voimansiirto-osastolla, mikä on järkevää, koska Hyundai ei ole koskaan tarkoittanut sitä sellaiseksi. Voimansiirtojärjestelmä riittää pienelle kaupunkiautolle, mutta kuumia viistoperiä rakastavat pitävät Getziä liian hitaana.

Hyundai Getz – muotoilu ja ajaminen

2000-luvun alun Hyundain muotokieli on tunnettu siitä, että se tekee muistamattomia autoja, eikä Getz ole poikkeus. On vaikea uskoa, että Hyundai valmistaa joitakin 2020-luvun parhaimman näköisiä autoja ja että se teki myös joitakin 2000-luvun huonoimman näköisiä autoja. Ulkonäkö on tylsä, eikä siinä ole mitään mielenkiintoista.

Sisätilat ovat yhtä tylsät, mutta ne tuntuvat suhteellisen hyvin tehdyiltä, ja kaikki on siellä, missä sen odottaakin olevan. Ajokokemus on myös melko rauhallinen eikä se ole jännittävä, mutta se on yleinen piirre useimmille tämän segmentin autoille, varsinkin 2000-luvun alussa, kun kuumia pienikokoisia autoja ei ollut vielä paljonkaan.

Hyundai Getz – Luotettavuus ja yleisiä ongelmia

Hyundai Getz ei ole läheskään niin luotettava kuin nykyiset Hyundai-mallit ovat, mutta se ei myöskään ole lainkaan epäluotettava. Tästä huolimatta se on suhteellisen vankka auto, jonka pitäisi pitää pintansa monta vuotta. Meidän on kuitenkin mainittava joitakin yleisempiä ongelmia, joista Getzillä on taipumus kärsiä.

  Peugeot e-208 vs Hyundai Kona - Kumpi on parempi?

Näitä ovat jousitus- ja sähköongelmat, auton tehon menetys, auton pysähtyminen ja jarrut, jotka olivat suuri ongelma vuonna 2003, jolloin Hyundai kutsui Getzin takaisin ABS:n täydellisen katoamisen vuoksi. Oli miten oli, useimmat Getz-mallit on nykyään korjattu, ja monet mekaanikot pystyvät helposti korjaamaan Getzin.

Hyundai Getz – Arvo ja käytännöllisyys

Käytetyn Hyundai Getzin saa lähes ilmaiseksi vuonna 2022, sillä poistokäyrä on saavuttanut pohjalukeman. Getz ei alun perin ollut erityisen kallis auto, mutta nyt, 15 vuotta myöhemmin, joidenkin käytettyjen Getz-mallien ostaminen on edullisempaa kuin hieno illallinen.

Käytännöllisyys ei ole tämän auton vahvin puoli, mikä on järkevää, koska kyseessä on kuitenkin pienikokoinen auto. Monet omistajat valittivat istuintilan puutetta sekä edessä että takana, mikä tarkoittaa, että pitkät ihmiset eivät tule pitämään Getzistä.

FAQ-osio

Miksi Hyundai lopetti Getzin tuotannon?

Syy siihen, miksi Hyundai lopetti Getzin tuotannon, oli huonot myyntiluvut. Vuonna 2003 Intiassa myytiin kuukausittain yli 3 000 autoa, kun taas vuonna 2009 myytiin 6 500 autoa koko 12 kuukauden aikana.

Se ei vain onnistunut tuolloin, kun muut valmistajat todella tehostivat toimintaansa. Getziä kritisoitiin myös sen tilanpuutteen vuoksi heti sen ilmestyessä. Kaikista näistä ongelmista alkoi tulla aivan liian vakavia, jotta Getz olisi pysynyt markkinoilla.

  Onko Hyundai Tucson hyvä auto?

Tekeekö Hyundai hyviä pikkuautoja?

Vuonna 2022 Hyundain katalogi on niin laaja kuin se vain voi olla, sillä sieltä voi ostaa kaikenlaisia autoja. Kompakteista i10:stä ja i20:sta alkaen aina jättimäiseen Hyundai Palisadeen asti. Kompaktiautojen osalta Hyundai tekee kuitenkin todella hyvää työtä, varsinkin aivan uusimpien mallien osalta.

Ovatko kompaktit kaupunkiautot järkeviä?

Se riippuu käyttöskenaariostasi. Jos olet ihmistyyppi, joka viettää suurimman osan ajoajastaan kaupungissa ja työmatkoilla, kompakti kaupunkiauto on itse asiassa paras mahdollinen autotyyppi. Maantiellä ajaminen, mukavuus, istumapaikat, tavaratila ja mukavuudet ovat kuitenkin asioita, joita et löydä pienistä kaupunkiautoista.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z