Ovatko aurinkokattoiset autot sen arvoisia?

Panoraamakattoluukku on haluttu lisävaruste monissa nykyaikaisissa autoissa, ja on helppo ymmärtää, miksi. Ne saavat matkustamon tuntumaan ilmavalta ja vähemmän ahtaalta, mikä tekee ajokokemuksesta paljon miellyttävämmän sekä etu- että takamatkustajille.

Panoraamakattoluukku tuo kuitenkin uuden muuttujan sekä käytännöllisyyteen että huoltoon, niin että jotkut uskovat, että panoraamakattoluukun valitseminen aiheuttaa tarpeettomia ongelmia, jotka voidaan helposti välttää.

Näin saattaa olla, jos et pidä siitä, mitä panoraamakatto antaa, ja silloin on selvää, miksi se kannattaa jättää väliin. Toisaalta, jos olet sitä mieltä, että hyödyt ovat haittoja suuremmat, panoraamakatto on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto, jos se on edes saatavilla.

Aurinkokattoja on erilaisia, ja isompien kattojen korvaaminen on yleensä kallista, jos jokin menee vikaan. Oli miten oli, ne tekevät autosta mukavamman tuntuisen ja miellyttävämmän riippumatta siitä, missä istut.

Kattoluukun edut – lisänäkyvyyttä, lisätyyliä, lisävaloa ja lisäilmaa.

Näkyvyys on usein unohdettu kattoluukun etu, koska ihmiset, jotka eivät ole tottuneet omistamaan autoa, jossa on kattoluukku, eivät ole edes tietoisia siitä. Kuitenkin kohtuullisen kokoinen kattoluukku mahdollistaa sen, että voit nauttia ilotulituksesta, tähdistä tai revontulista mukavasti matkustamostasi käsin.

Suuret panoraamakattoluukut on lähes aina sävytetty suojaamaan matkustajia auringolta, mutta tämä tarkoittaa myös sitä, että katto on mukavan kontrastivärinen muuhun autoon nähden. Tämä voi parantaa auton ulkonäköä huomattavasti, varsinkin jos autossa on kirkkaampi kontrastiväri.

  Mitkä ovat hybridiauton haitat?

Kattoluukun parhaat puolet ovat kuitenkin ylimääräinen ilma ja ylimääräinen valo. Koska useimmissa autoissa on tummempi sisätila, ne voivat joskus tuntua sisältä hieman pimeiltä ja kurjilta. Jos omistat panoraamakattoluukun, saat autosi tuntumaan sisältä elävämmältä, mikä on hienoa niille, jotka viettävät paljon aikaa tien päällä.

Lisäksi se, että kattoluukun kautta pääsee ilmaa sisään, on korvaamatonta lämpimänä kesäyönä, koska sen ansiosta voit myös haistaa ympäristön ja luoda siihen entistä enemmän yhteyksiä.

Aurinkokattoluukun haitat – Kustannukset, käytännöllisyys, paino, monimutkaisuus.

Vaikka olen panoraamakattojen suuri puolestapuhuja, on mahdotonta kieltää, etteivät ne ole läheskään täydellisiä, koska ne maksavat paljon rahaa. Jos haluat suuremman, koko katon kattavan kattoluukun, joudut pulittamaan muutaman tuhannen dollarin lisämaksun, mikä tarkoittaa, että panoraamakatto on usein kallein vaihtoehto, jonka voit hankkia autoon.

Vaikka se maksaa niin paljon, se vähentää lähes aina auton käytännöllisyyttä, koska se laskee auton kattolinjaa, mikä syö matkustajien pääntilaa. Tämä ei ole ongelma, jos et ole erityisen pitkä, mutta jos olet, tämä on ratkaiseva tekijä.

Panoraamakatto on usein rakennettu muutamasta lasilevystä, jotka voivat joskus painaa kaksi kertaa enemmän kuin tavallinen katto, mikä tarkoittaa, että panoraamakattoa käyttävät autot ovat huomattavasti tehottomampia. Jos arvostat suorituskykyä, korkeampi painopiste tarkoittaa myös sitä, että auto ei ole yhtä ketterä kuin se olisi ilman panoraamakatosta.

  Mikä on mukavin perheauto?

Lopuksi panoraamakatto tuo autoon aivan uudenlaisen monimutkaisuuden, joka voi usein aiheuttaa ongelmia, joita ei pitäisi olla edes olemassa. Jos panoraamakatto murtuu, sen korjaaminen voi maksaa törkeän paljon rahaa, minkä lisäksi avautuvaa osaa tukeva mekanismi voi myös rikkoutua.

Erilaiset kattotyypit – huonoimmasta parhaaseen

Aurinkokattoja on erilaisia, ja suosituimmat niistä ovat tavallinen panoraamakatto, suuri panoraamakatto ja vanhan koulukunnan katto. Näistä kolmesta vanhan koulukunnan kattoluukku on aina avattavissa, tavallinen panoraamakatto on myös usein avattavissa, mutta suuremmat kattoluukut ovat yleensä kiinteästi paikallaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että suuremmat peltikatot ovat olemassa vain siksi, että ne päästävät sisään ylimääräistä valoa, mutta ne ovat aivan liian suuria, jotta niitä voisi avata. Vakiopannukatto on joukon paras valinta, koska se on tarpeeksi suuri, jotta se huomataan ja se voidaan myös avata.

Vanhan koulukunnan kattoluukku on joukon huonoin valinta, koska se ei päästä juuri lainkaan ilmaa tai valoa sisään, ja se on yleensä rakennettu vanhoilla tekniikoilla, jotka eivät ole läheskään yhtä luotettavia kuin uudemmat tekniikat.

UKK-osio

Kuinka paljon panoraamakatto maksaa?

Se riippuu autosta ja mallivuodesta, mutta on turvallista sanoa, että useimmat uudemmat autonvalmistajat veloittavat vakiokokoisesta kattoluukusta noin 1 000-2 000 dollaria. Tämä on sellainen kattoluukku, joka voidaan avata helposti liu’uttamalla, ja se on markkinoiden yleisin kattoluukku.

Toisaalta suurempi kattoluukku voi maksaa jopa viisinkertaisen hinnan kyseisestä autosta riippuen. Jotkut merkit, kuten Ferrari, veloittavat jopa 30 000 dollaria panoraamakattoluukusta, mikä on melko naurettavaa.

  Mikä auto kestää 20 vuotta?

Onko autojen vakuuttaminen kalliimpaa, jos niissä on kattoluukku?

Kattoluukut vaikuttavat yleensä auton yleiseen turvallisuustasoon, koska ne vaikuttavat rakenteelliseen eheyteen ja lisäävät painoa. Lisäksi lasikatto muodostaa täysin uuden muuttujan, joka saattaa rikkoutua ja siten nostaa vakuutuskustannuksia.

Panoraamakatolla varustetun auton vakuutuskustannukset ovat siis korkeammat. Tätä ei kuitenkaan pitäisi pitää suurena haittana, koska monet tällaiset tekijät eivät ole nykyaikaisissa autoissa juuri koskaan ongelma.

Ovatko kattoluukulla varustetut autot turvallisia?

Aurinkokatolla varustetut autot ovat todellakin turvallisia, mutta todellisuudessa ne eivät ole yhtä turvallisia kuin autot, joissa kattoa ei ole. Kattoluukku on pohjimmiltaan suuri reikä autosi yläosassa, ja on järkevää ajatella, että se ei kestä samaa painoa kuin tavallinen katto.

Lisäksi kattoluukku lisää huomattavasti vuotojen mahdollisuutta, joita on usein vaikea korjata alkuperäisen valmistajan standardien mukaisiksi. Kaiken kaikkiaan autot, joissa on kattoluukku, ovat turvallisia, eikä niiden vaarallisuudesta kannata olla huolissaan. Jos kuitenkin haluat mahdollisimman turvallisen kokemuksen, on parasta välttää autoa, jossa on kattoluukku.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z