BMW E60 – Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

BMW E60

BMW E60:n suunnittelivat Boyke Boyer ja Davide Arcangeli. Se on yksi suosituimmista BMW:n keskikokoisista 5-sarjan autoista ainutlaatuisen muotoilunsa ja korkeatasoisten ominaisuuksiensa ansiosta.

Lisäksi BMW E60 on tilava, mukava ja hauska ajaa. Tämä johtuu siitä, että siinä on useita moottorivaihtoehtoja ja -muunnoksia valittavana. Viiden istumapaikan, tilavan matkustamon ja suuren tavaratilan ansiosta se on erinomainen perheauto.

Siitä huolimatta sillä on myös omat ongelmansa, joita kiinnostuneet ostajat ja käyttäjät joutuvat käsittelemään. Kaiken kaikkiaan se on luotettava, mutta melko kallis ylläpitää.

BMW E60:n historia

BMW 5-sarjan autojen viides sukupolvi koostuu BMW E60:stä, joka on sedan-versio, ja BMW E61:stä, joka on wagon- tai touring-versio. E60/E61-mallia valmistettiin vuosina 2003-2010, ja siitä käytetään yleensä nimitystä E60.

BMW E60 oli kiistanalainen ennen kuin se sai vihreää valoa tuotantoon. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun BMW oli melkein hylännyt Arcangelin suunnitteleman E60-mallin. Suunnitelmaa ei voitu muuntaa savimalliksi sen monimutkaisten muotojen vuoksi. Viikkojen kovan työn jälkeen Arcangeli ja hänen tiiminsä saivat kuitenkin pienoismallin valmiiksi, ja BMW hyväksyi sen.

Myöhemmin E60 5-sarjasta tuli kuuluisa versio keskikokoisesta sedanista. Kiitos sen 50/50-painojakauman, joka teki siitä mukavan suuritehoisen auton. Lisäksi siinä oli huipputeknisiä ominaisuuksia, kuten mukautuva ohjaus, ääniohjaus, head-up-näyttö ja yönäkö, jotka tekivät siitä yhden sukupolvensa edistyksellisimmistä autoista.

BMW E60 5-sarjaa tarjottiin erilaisilla bensiini- ja dieselmoottoreilla, pääasiassa nelos- ja kuutosrivimoottoreilla. Lisäksi tarjolla oli myös 4,4-litrainen V-8-moottori 540i- ja 550i-versioissa. Erinomaisin BMW E60 5-sarjan malli oli kuitenkin M5, jossa oli 5,0-litrainen V-10-moottori.

  BMW 328i VS Mercedes C300 - kumpi on parempi?

BMW M5:ssä oli luontaisesti hengittävä S85-moottori, joka poikkesi BMW:n tavallisista moottoreista. Tämä tehokas moottori tuotti poikkeukselliset 500 hv ja 384 lb-ft vääntöä. Lisäksi tämä moottori asennettiin myös M5-vaunuun, joka oli suorituskykyisen keskikokoisen auton ainoa matkaversio, lukuun ottamatta lyhytikäistä E34-versiota vuosilta 1992-1995.

BM E60:n ominaisuudet

Ulkonäkö

BMW E60 sedan on ainutlaatuinen mutta kauniisti muotoiltu auto. Se aloitti uuden BMW-tyylin, sillä se poikkesi BMW:n perinteisestä muotoilusta. Siinä käytettiin ”liekkipintaista” muotoilua, joka oli tuolloin uutta. BMW E60 näyttää edelleen tyylikkäältä, ja se on erittäin viehättävä.

Uuden muotoilun lisäksi tämä auto toi markkinoille myös uusia elektronisia ominaisuuksia, kuten head-up-näytön, iDrive-infotainment-järjestelmän, aktiivisen ohjauksen, kaistavahtijärjestelmän, aktiivisen vakionopeudensäätimen, ääniohjauksen ja yönäköjärjestelmän. Lisäksi se oli ensimmäinen BMW 5-sarja, jossa oli turboahdettu bensiinimoottori, 6-vaihteinen automaattivaihteisto ja regeneratiivinen jarrutus.

Myös E60:n sisätilat olivat huippuluokkaa viimeisimmän teknologian ja kalliiden materiaalien ansiosta. Kuten useimmissa BMW:ssä, siinä oli nahkaistuimet, ilmastointi, mukitelineet, sisävalaistus, ohjaustehostin ja paljon muuta.

BMW E60 5-sarjan akseliväli on 114 tuumaa, pituus 190,6 tuumaa, leveys 72,8 tuumaa ja korkeus 58 tuumaa. Se on tavallinen ylellinen keskikokoinen sedan.

Suorituskyky

Koska E60 5-sarjassa on useita eri variantteja, suorituskyky vaihtelee eri varianttien välillä. Bensiinivaihtoehdot ovat kuitenkin huomattavasti suorituskykyisempiä kuin diesel-versiot. Jos siis haluat suorituskykyisen auton, valitse bensiinivaihtoehdot. Jos taas haluat säästää polttoainetta, valitse dieselmuunnokset.

  BMW X1 - Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

BMW E60:n suorituskykyisin versio on vuoden 2007 M5, jonka suurin teho on 507 hv ja vääntömomentti 384 lb-ft. Sen huippunopeus on 155 kilometriä tunnissa, ja se kiihtyy 0-100 vain 4,7 sekunnissa. Sen sijaan tehokkain dieselversio (2007 535d) tuottaa enintään 286 hv.

Mukavuus ja tavaratila

Keskikokoisena sedanina BMW E60 on erittäin tilava ja erittäin mukava, mikä tekee siitä täydellisen perheauton. Lisäksi siinä on neljä ovea, joihin mahtuu jopa viisi henkilöä. Tilavan matkustamon lisäksi siinä on myös suuri tavaratila, jossa on yhteensä 520 litraa. Voit siis mahduttaa matkatavarasi ongelmitta.

Polttoainetehokkuus

Luksusautot ovat tunnetusti polttoainesyöppöjä. Näin ei kuitenkaan ole BMW:n kohdalla, eikä BMW E60 ole poikkeus. Tämä auto on polttoainetehokas. Esimerkiksi vuoden 2005 BMW 525i:n EPA-arvo on 17 mpg kaupungissa, 34 mpg maantiellä ja yhdistetty 25 mpg.

Hinta

Tämän auton valmistus lopetettiin vuonna 2010, joten voit löytää markkinoilta vain käytetyn auton, koska niitä ei enää valmisteta. Laadukas käytetty BMW E60 maksaa noin 22 000 dollaria. Tämä kuitenkin vaihtelee paikasta toiseen.

FAQ

Mitä E60 tarkoittaa BMW:ssä?

BMW:ssä E60 tarkoittaa tarkemmin sanottuna Entwicklung 60 (kehitys 60), johon voidaan viitata myös nimellä Evolution 60. 60 on osoitus siitä, että kyseessä on BMW:n 60. mallin suunnittelu sen jälkeen, kun yritys aloitti toimintansa vuonna 1916. Kaikkia malleja ei kuitenkaan valmisteta, sillä osa on konseptiautoja, jotka saavat myös E-nimityksen.

  BMW 1-sarjan luotettavuus

Onko BMW E60 hyvä auto?

Kyllä, BMW E60 on erinomainen auto, sillä se on suunniteltu eri tavalla, mutta siinä on myös ainutlaatuisia ominaisuuksia. Auto on myös ylellinen, polttoainetaloudellinen ja tilava. Sillä on kuitenkin useita huonoja puolia, kuten heikko luotettavuus ja kallis huolto. Kaiken kaikkiaan se on mukava auto ihmisille, jotka haluavat BMW:ltä ainutlaatuisen ylellisen sedanin.

Mitkä ovat BMW E60:n yleiset ongelmat?

Ennen kuin investoit BMW E60:een, on tärkeää tietää joitakin ongelmia, joita todennäköisesti kohtaat. Joitakin ongelmia ovat muun muassa ohjausvarsien vikaantuminen, revenneet istuimet, vuotavat vaimentimet, vaihteisto-ongelmat, vuotava venttiilikansi, jarrutehostimen vikaantuminen ja viallinen termostaattikotelo.

Johtopäätös

BMW E60:stä on tulossa melkein klassikko. Kiitos sen ainutlaatuisen mutta tyylikkään muotoilun, joka saa sen erottumaan sukupolvensa autoista. Lisäksi tässä autossa on paljon huipputeknisiä ominaisuuksia, ja se on myös mukava ja tilava. Mutta kuten odotettua, siinä on myös joitakin ongelmia, joita on syytä varoa.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z