Miksi autot vilkuttavat valojaan minulle

Syy siihen, miksi ihmiset vilkuttavat nopeasti ajovalojaan muille kuljettajille, on melko epäselvä. Joskus se voi olla kohtelias ele tai joskus se voi olla liikenneraivo. Jotta syy voidaan erottaa oikein, on otettava huomioon muutama avaintekijä.

Jos joku ajaa perässäsi moottoritiellä ohituskaistalla, vilkkuvat ajovalot osoittavat todennäköisesti, että takana olevat kuljettajat haluavat sinun siirtyvän sivuun ja päästävän heidät ohi. Joskus se voi myös tarkoittaa, että autossasi on jotain vikaa, ja he yrittävät varoittaa sinua.

Joskus se voi myös tarkoittaa, että edessäsi on vaaratekijä, joten hidasta vauhtia, varsinkin jos lähestyt mutkaa. Jos vastaantuleva liikenne vilkuttaa valojaan, se voi monissa maissa ympäri maailmaa tarkoittaa myös sitä, että edessä on partioajoneuvoja tai nopeusloukkuja.

Ajovalojen vilkkuminen voi kuitenkin olla myös liikenneraivon merkki. Jos henkilö vilkuttaa valojaan nopeasti peräkkäin ja käyttää samalla torvea, hän on todennäköisesti turhautunut. Jos näin on, siirry sivuun, sillä liikennekohuun osallistuminen on sekä erittäin tietämätöntä että vaarallista.

Kohteliaat eleet – Ympäristötietoisuuden lisääminen.

On tärkeää, että arvioit tilanteen kunnolla aina, kun joku vilkuttaa sinulle. Usein se voi viitata siihen, että autossasi on jotain vikaa. Muutama vuosi sitten ajoin yleisellä tiellä, ja takalevyni putosi pois. Heti kun se tapahtui, takanani ajava kuljettaja varoitti minua parilla vilkaisulla.

Useimmiten kuitenkin se, että joku vilkutti ajovalojaan takanani, tarkoitti, että hän haluaa ohittaa minut, ja jos näin on, voit aina vilkuttaa oikealle, jotta hän tietää, että hän voi ohittaa sinut turvallisesti. Jos yrität yhdistyä suuremmalla tiellä, ajovalojen vilkuttaminen voi myös tarkoittaa, että joku antaa sinun yhdistyä.

  Menettävätkö sähköautot latauksensa pysäköidessään?

Jos olet ahtaammalla maatiellä tai muulla yksikaistaisella tiellä, jos joku vilkuttaa valojaan ennen kuin hän poistuu mutkasta, se on yleensä merkki vastaantulevasta liikenteestä. Muissa tapauksissa vastaantulevat kuljettajat saattavat vilkuttaa sinulle, jos edessäsi on nopeusloukku tai jos he haluavat vain tervehtiä sinua.

Road Rage – Äkilliset raivonpurkaukset liikenteessä.

Kaikki tapaukset, joissa ihmiset vilkuttavat sinulle, eivät ole varoittamista tai tervehtimistä, vaan ne voivat usein tarkoittaa aivan päinvastaista. Joskus ihmisillä on taipumus käyttäytyä aggressiivisesti, jos joku katkaisee heidän tiensä, tai jos olet myöhässä sulautumasta suuremmalla tiellä tai jos yksinkertaisesti menetit tilaisuutesi ohittaa vihreä/keltainen valo.

Jos näin käy, yritä arvioida, teetkö kaiken oikein, ja muista pysyä rauhallisena ja tyynenä, sillä liikenneruuhka voi usein muuttua traagiseksi. Monilla ihmisillä on taipumus tulla egoistisiksi ratin takana istuessaan, ja suurin osa näistä ihmisistä uskoo olevansa hyviä kuljettajia, vaikka he eivät sitä olekaan.

Näin ollen ei ole koskaan hyvä idea koetella jonkun kärsivällisyyttä, varsinkaan sen jälkeen, kun hän on toiminut aggressiivisesti. Jos et ole tietoinen siitä, mitä liikennerajuoksu on, muista katsoa muutama YouTube-video aiheesta. Se on vaaraksi sinulle, asianosaiselle ja kaikille ympärilläsi oleville, joten muista pitää järki päässäsi.

Ajovalojen vilkuttamista koskevat lait – Useimmissa tapauksissa laitonta.

Nykyaikaisissa autoissa on usein LED- eli laserajovalot, jotka säteilevät erittäin kirkasta ja voimakasta valoa niin paljon, että ne voivat helposti sokaista vastaantulevan liikenteen. Tämä voi olla varsin vaarallista, sillä ihmiset kestävät näin voimakasta valoa eri tavalla.

  Ovatko turbolla varustetut autot luotettavia?

Jotta yleisistä teistä tulisi turvallisempi ympäristö, julkishallinto on laatinut joukon sääntöjä, joilla pyritään estämään tarpeeton ja vaarallinen vilkkuminen. Joissakin osavaltioissa ajovalojen vilkuttaminen vastaantulevaa liikennettä kohti on laillista, koska sitä pidetään ensimmäisen lisäyksen mukaan eräänlaisena sananvapautena.

Toisissa osavaltioissa ajovalojen vilkuttaminen on kuitenkin enimmäkseen laitonta, varsinkin jos se tapahtuu monikaistaisilla yleisillä valtateillä. Monissa osavaltioissa ajovalojen vilkuttaminen on laitonta, vaikka se ei ole yhdenmukainen useiden olemassa olevien osavaltioiden sääntöjen kanssa. Varmista siis, että käytät sitä vain silloin, kun se on äärimmäisen välttämätöntä.

UKK-osio

Miksi puoliperävaunun kuljettajat vilkuttavat minua?

Puoliperävaunut ja ”tiejunat” ovat erittäin pitkiä, ja kuorma-autonkuljettajilla on tapana vilkuttaa ohittavalle rekkakuskille ilmoittaakseen, että he ovat ohittaneet kuorma-auton kokonaisuudessaan. Joskus voi olla vaikea arvioida, ohititko rekan koko pituudelta, kun katsot ohjaamosta, ja he tekevät näin mukavuus- ja turvallisuussyistä.

Näin voi kuitenkin käydä tavallisille kuljettajille heidän pienemmissä autoissaan, koska nämä rekkakuskit viettävät yleensä paljon aikaa tiellä, ja he voivat joskus tehdä näin kaikille, jotka ohittavat heidät.

Voinko aina ajaa kaukovalot päällä?

Kaukovaloja ei pitäisi koskaan käyttää, jos se ei ole välttämätöntä, mutta nykyaikaisissa, yleensä saksalaisissa autoissa on nykyään kuitenkin tarjolla ajovalokokoonpanoja, jotka mahdollistavat jatkuvan kaukovalotoiminnon. Näiden ajovalojen takana on yleensä Audi-merkkinen ”Matrix Technology”, ja ne ovat olleet jonkinlainen standardi saksalaisissa premium-sedaneissa.

  Parhaat superautot pitkille kuljettajille

Nämä ajovalot koostuvat voimakkaista LED-säteistä, jotka kulkevat lukuisten pienten peilien läpi. Tämä tarkoittaa, että tällaiset ajovalot voivat osittain estää kaukovalot, kun ne havaitsevat vastaantulevan liikenteen tai jalankulkijat ja pyöräilijät, jotta ne eivät häikäise heitä.

Voivatko siviilit käyttää autoissaan strobovaloja?

Stroboskooppivalot ovat laillisia vain autoissa, jotka palvelevat tärkeää julkista tehtävää, kuten ensivasteyksiköt, liikenneavustajat, armeija tai salainen palvelu tai erittäin pitkät ajoneuvot. Siviilit eivät voi käyttää tämäntyyppisiä valoja yksityisalueensa ulkopuolella.

On olemassa joitakin tapauksia ja stroboskooppivalotyyppejä, joita voidaan käyttää myös yleisillä teillä, mutta niitä ei aina kannata käyttää, jotta vältetään kaikenlainen sekaannus ajon aikana. Punaiset ja siniset valot ovat lähes aina laittomia, samoin kuin kaikki muutkin valot, jotka saattavat matkia poliisia, palomiehiä tai ambulanssia.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z