Miksi sinun ei pitäisi ostaa avoautoa?

Teoriassa avoautot ovat mahtavia, käytännössä eivät niinkään. Vaikka voi tuntua siltä, että avoauto on aina parempi vaihtoehto kuin ei-avoauto, koska sen ansiosta voit ajaa katto ylhäällä tai alhaalla, avoautojen suosio on yhtä alhainen kuin koskaan ennenkin.

Miksi näin on? Se johtuu siitä, että ihmiset eivät välitä avoautoista. Useimmat ihmiset käyttävät autojaan kuljetusvälineinä, eivätkä he välitä hevosvoimista, vääntömomentista, käsiteltävyydestä, avoautoista, urheiluautoista… He haluavat vain auton, joka toimii ja joka ei hajoa.

Ja avoautossa käytetään satoja, ellei jopa tuhansia lisäosia, jotka voivat teoriassa hajota. Ja jos et ole avoautoharrastaja, et todennäköisesti edes harkitse niitä, varsinkin koska ne maksavat myös enemmän rahaa.

On monia syitä, miksi sinun pitäisi tai ei pitäisi ostaa avoauto, ja jos olet yleensä samaa mieltä näistä syistä, olet enemmän tai vähemmän todennäköisesti jonain päivänä omistamassa sellaisen.

Miksi sinun ei pitäisi

Kustannukset

Cabrioletit maksavat suoraan sanottuna enemmän rahaa ostaa, omistaa, ylläpitää ja myydä jälkeenpäin. Joissakin malleissa avoautosta on jopa maksettava mojova lisämaksu, joka on niin suuri, että hyvin varusteltu coupe/sedan vaihtuu käytännössä pelkkään avoautoon, jossa ei ole lisävarusteita.

Jos haluat myydä auton, avoauton markkinat ovat marginaaliset verrattuna sedan/coupe-markkinoihin. Kupeesta kiinnostunut henkilö saattaa harkita sedania ja päinvastoin. Mutta sedanista tai coupesta kiinnostunut henkilö tuskin koskaan harkitsee avoautoa.

  Ovatko hybridiautot hyviä vuoristoajoon?

Design

On olemassa kaksi yleisintä avoautotyyppiä, kovakattoinen avoauto ja pehmeäkattoinen avoauto. Ajan myötä pehmeäpohjaisia avoautoja kehitetään yhä enemmän ja kovakattoisia yhä vähemmän. Vaikka estetiikka on todellakin erittäin subjektiivista, avoautoilla on taipumus näyttää hieman oudolta.
Näin on erityisesti pehmeäkattoisissa avoautoissa, koska niiden linjat ovat hieman rikkonaiset ja ne on suunniteltu näyttämään hyvältä ilman kattoa, ei katto paikallaan. Kuten sanottu, estetiikka on subjektiivista, mutta kangaskatto ei koskaan näytä yhtä houkuttelevalta kuin yhtenäinen metallilevy.

Käytännöllisyys

Toinen suuri syy jättää avoauto väliin on käytännöllisyys, sillä avoautot uhrataan paljon tilaa katto alhaalla ajamiseen. Jos vaikkapa lähdet lomalle ja haluat laskea katon alas, useimmissa avoautoissa katto säilytetään tavaratilassa, mikä tarkoittaa, että tavaratila kärsii pahasti.

Eikä ole mitään järkeä lähteä lomalle, kun tavaratila on puoliksi tyhjä. Lisäksi avoauton kattolinja on huomattavasti alempana kuin sedanin/coupen, mikä vie paljon tilaa myös takamatkustajilta.

Sää

Avoauton tarkoitus on nauttia sääolosuhteista. Jos asut aurinkoisessa Kaliforniassa, avoauto on paljon järkevämpi vaihtoehto kuin esimerkiksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Jos alue, jossa aiot ajaa avoautolla, ei ole aurinkoinen ja lämmin ja viihtyisä, ei ole mitään järkeä ostaa sitä.

Avoautot ovat yleensä jopa 5-10 000 dollaria kalliimpia. Ja jos asut ilmastossa, jossa voit laskea katon alas vain kaksikymmentä kertaa vuodessa, kokemus maksaa kirjaimellisesti 500 dollaria ajoa kohden.

  Mitkä ovat turvallisuuden ja luotettavuuden kannalta parhaat avoautot?

Miksi sinun pitäisi

Vapaus

Vapaudessa, jonka kokee ajamalla avoautolla myöhäiskevään/kesän iltoina, on ripaus romanttista runollisuutta. Luonnon äänet ja tuoksut ovat korvaamattomia (jos sinulla ei ole allergioita), ja tuuli hiuksissasi saa sinut tuntemaan itsesi eläväksi ja hetkessä olevaksi.

Ikkunan laskeminen alas tai kattoluukun avaaminen on vain muistutus siitä, miltä voisi tuntua, jos ostaisi avoauton. Jotkut väittävät jopa, että jo pelkästään tästä syystä kannattaa sietää kaikki avoauton tarjoamat kompromissit.

Näkyvyys

Vaikka yleisestä käytännöllisyydestä on tehty vakavia kompromisseja, näkyvyydestä ei ole. Kun otat katon alas, kuolleita kulmia ei enää ole. Kaikki tämä tarkoittaa, että näet enemmän, mikä tekee kaupunkiajosta paljon vähemmän stressaavaa.

Kuulet ja aistit myös paljon enemmän, koska se poistaa täysin avoauton tarjoaman eristyksen. Auton pysäköinti on paljon helpompaa, sitä on paljon helpompi ohjata ahtaissa paikoissa, ja läpikulku ei ole koskaan ollut helpompaa.

Monipuolisuus

Jos omistat sedanin tai coupen, omistat sedanin tai coupen. Jos omistat avoautosedan, omistat sedanin ja avoauton. Vain napin painalluksella voit tuntea kaksi erilaista autoa.

Ihmiset keskittyvät niin paljon ylhäältä alas ajamiseen, etteivät he huomaa, että avoautot tarjoavat lähes yhtä paljon mukavuutta ja eristystä, kun katto on ylhäällä. Vuosikymmenten kehityksen jälkeen jotkut merkit, kuten Rolls Royce tai Bentley, tarjoavat yhtä eristetyn matkustamon sekä sedanissa että avoautossa.

  Ovatko auton istuinsuojat tarpeen?

Niskatila

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z