Missä Mercedes-malleissa on ympäristön valaistus

11 vuotta sitten Mercedes esitteli COMMAND-infotainment-järjestelmäänsä Ambient Lightning -ominaisuuden, jonka avulla kuljettaja voi valita muutaman värin ja voimakkuuden välillä. Valaistusdiodien avulla korostettiin tiettyjä kojelaudan osia ja tehtiin matkustamosta miellyttävämpi paikka viettää aikaa.

Sittemmin Mercedes alkoi tarjota ympäristön valaistusta lähes kaikissa uudemmissa Mercedes-malleissa. Ja ympäristön valaistustekniikan nykyinen vaihe on debytoinut vuoden 2022 Mercedes S-luokassa. Nyt ympäröivä valaistus on paljon muutakin kuin pelkkä himmeä valonlähde kojelaudan aukkojen alapuolella.

Nykyaikainen ympäristön valaistustekniikka koostuu sadoista eri väreistä ja voimakkuuksista, joita voidaan sekoittaa ja sovittaa kuljettajan mieltymysten mukaan. Mercedes haluaa myös laajentaa ambient-valojärjestelmän toiminnallisuutta vuosien mittaan.

Ympäristövalopaketti

Nykyään Mercedes sisällyttää 64-värisen LED-ympäristövalaistusominaisuuden vakiona jokaiseen uudempaan malliin. Tämä järjestelmä koostuu monista pienistä LED-valodiodeista, jotka on sijoitettu ympäri autoa, eteen ja taakse, ja jotka kapseloivat matkustajat mukavasti valaistuun ympäristöön.

Mercedes ja monet asiakkaat sanovat, että nämä ominaisuudet lisäävät ylellisyyden ja rauhallisuuden tunnetta, mutta jotkut pitävät näitä valoja häiritsevinä ja aivan liian räikeinä. On turvallista sanoa, että nämä eivät ole kaikkien makuun, mutta on varmasti silmiinpistävää, kun koko sisätila on valaistu kuin 2000-luvun teknopop-yökerho.

Mercedes haluaa kehittää järjestelmää edelleen, jotta siitä saataisiin enemmän erilaisia toimintoja, sillä monet uskovat edelleen, että järjestelmä on vain kikka. Ambient lightning -toiminnoista on tullut yksi tämän hetken suurimmista autotrendeistä, ja valmistajat kilpailevat tarjotakseen parhaan järjestelmän.

  Mitkä ovat parhaat renkaat Mercedes E350 -autoon?

W223 Mercedes S-luokan ympäristön valaistustekniikka

Seuraava askel ympäristön valaistustekniikan maailmassa saattaa olla juuri uusimman Mercedes S-luokan tarjoama järjestelmä. Tässä järjestelmässä diodien määrä on kasvanut 247:stä 263:een, ja kaikki diodit ovat nyt kirkkaampia, paremmin konfiguroitavissa ja tarjoavat joukon lisätoimintoja.

Järjestelmän nimi on Active Ambient lightning, ja se on lisävaruste uudessa S-luokassa. Järjestelmä on nyt integroitu kuljettajan apujärjestelmiin, mikä tarkoittaa, että ympäristön valaistus toimii nyt myös turvallisuusominaisuutena, koska se voi vahvistaa visuaalisia varoituksia ja signaaleja.

Lisäksi tämä järjestelmä pystyy toimimaan myös ilmastointijärjestelmien kanssa, joten aina kun muutat lämpötilaa, valo alkaa vilkkua punaisena, jos valitset lämpimämmän lämpötilan, tai sinisenä, jos valitset kylmemmän lämpötilan.

Järjestelmä pystyy toimimaan myös ”Hey Mercedes” -ääniavustimen kanssa, sillä valot vilkkuvat, kun odotetaan äänimerkkiä. Tämä järjestelmä hyödyntää nyt myös Mercedeksen ENERGIZED COMFORT -ominaisuutta, joka yhdistää ilmastointilaitteen, ympäristön valaistuksen, istuinten lämmityksen/tuuletuksen ja monet muut järjestelmät luodakseen sisätiloihin tietyn tunnelman.

Ambient lightning -turvallisuuskysymykset ja jälkimarkkinoiden ambient-valaistuspaketit.

Kuten aiemmin mainittiin, jotkut pitävät Ambient lightning -ominaisuutta pelkkänä kikkailuna, ja sen lisäksi järjestelmä itsessään aiheuttaa myös vakavan turvallisuusongelman, koska se voi häiritä kuljettajaa ja eristää hänet ulkoisesta ympäristöstä.

Ei ole olemassa erityisiä tietoja siitä, että ympäristön valaistus olisi turvallisuuskysymys, useimmat raportit ympäristön valaistuksen vaikutuksista ovat myönteisiä, ja useimmat heistä pitävät järjestelmästä, koska se tarjoaa enemmän mukavuutta ja stressiä vähentäviä ominaisuuksia.

  Onko käytetyn Mersun ostaminen huono ajatus?

Monet jälkimarkkinayhtiöt tarjoavat ympäristön valaistusta melko kohtuulliseen hintaan, mutta mitään näistä ei ole integroitu auton infotainment-järjestelmiin. Useimmat niistä eivät myöskään tarjoa mitään muita toimintoja itse valaistuksen lisäksi.

Tässä saattaa olla jotain järkeä, jos autossasi ei ole ympäristön valaistusta, mutta on turvallista sanoa, että nämä järjestelmät eivät ole yhtä luotettavia kuin nykyisten saksalaisten premium-automerkkien tarjoamat järjestelmät.

UKK-osio

Tarjoaako jokainen autonvalmistaja ympäristön valaistuksen?

Suurin osa premium-segmentin autoista tarjoaa ympäristön valaistuksen, ja jotkin merkit, kuten BMW, tarjoavat myös muita turvallisuustoimintoja, kuten oven vilkkuva ympäristön valaistus, joka varoittaa vastaantulevia autoja, pyöräilijöitä ja jalankulkijoita siitä, että ovi on avattu.

Monet edullisemmat automerkit ovat myös alkaneet tarjota ympäristön valaistusta, ja on odotettavissa, että lähes kaikki uudemmat ajoneuvot tarjoavat pian ympäristön valaistuksen. Kuluttajat näyttävät pitävän tästä ominaisuudesta, mikä tarkoittaa, että ympäristön valaistus saattaa tulla vakiovarusteeksi moniin uusiin ajoneuvoihin.

Onko tällä hetkellä saatavilla kehittyneempiä ympäristön valaistusjärjestelmiä?

Jotkin autonvalmistajat, kuten Rolls Royce, vievät ympäristön valaistusominaisuudet vielä pidemmälle. Rolls Royce tarjoaa Starlight Headliner -nimistä ominaisuutta, joka koostuu suuresta määrästä erityisesti sijoitettuja valodiodeja, jotka näyttävät tähtitaivaalta.

Nämä järjestelmät voidaan valita vastaamaan syntymäpäiväsi tai minkä tahansa muun päivän tähtikuvioita. Lisäksi näissä järjestelmissä on myös ominaisuus nimeltä ”tähdenlento”, joka tarkoittaa periaatteessa sitä, että järjestelmä jäljittelee silloin tällöin tähdenlentotähti-ilmiötä ja tekee sisätiloista hieman ylellisemmän.

  Kuinka kauan Mercedes-pyyhkijänsulat kestävät?

Kuinka kehittyneitä ovat nykyautojen valojärjestelmät?

Monet nykyautojen trendit liittyvät valojärjestelmiin. Yksi niistä on ympäristön valaistusjärjestelmät, ja monissa autoissa on nykyään myös edistyksellisiä tanssivia valopalkkeja ja kehittyneitä valaistustoimintoja ja -ominaisuuksia.

Jotkut merkit, kuten BMW, Audi ja Mercedes, tarjoavat myös laservaloja, jotka ovat paljon tehokkaampia kuin tavalliset LED-valot. Nämä valot voivat valaista tien 600 metrin päähän, ja ne toimivat vain suuremmilla nopeuksilla ja jos valosaaste on riittävän alhainen.

Nykyaikaiset valojärjestelmät pystyvät lisäksi heijastamaan tien pinnalle erityisiä valaisimia, joiden avulla näet tietyt liikennemerkit, tieviivat ja paljon muuta.

Ne pystyvät myös peittämään osan valonsäteestä, jotta ne eivät häikäise vastaantulevia kuljettajia tai korosta jalankulkijoita tai eläimiä tien reunalla. Nämä järjestelmät ovat uskomattoman kehittyneitä, ja lisäksi niiden korvaaminen on todella kallista, jos ne rikkoutuvat.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z