Mistä tiedän, jos hybridin akku on kuolemaisillaan?

Jokainen akku kuolee lopulta, eikä se ole erilaista hybridiauton akkujen kohdalla. Jotta ymmärtäisimme, mitä kannattaa varoa, meidän on ymmärrettävä, mikä ylipäätään aiheuttaa akun kuoleman. Kaikki akut on rakennettu siten, että ne kestävät tietyn määrän lataussyklejä.

Tämä tarkoittaa, että kun olet saavuttanut keskimäärin 1000-2000 lataussykliä, akun pitäisi alkaa heikentyä. Monet seikat vaikuttavat siihen, kuinka kauan akku kestää, ja tärkeimmät niistä ovat sää, latausmenetelmät ja purkauksen voimakkuus.

Jos polttoainetaloudellisuus alkaa jostain syystä huonontua, on todennäköistä, että akkusi on kuolemassa. Lisäksi jos akun varaustilan ilmaisin vaihtelee jatkuvasti tai akku ei yksinkertaisesti pysty pitämään vakiolatausta yllä, tämä voi myös olla merkki siitä, että akku lähestyy loppuaan.

Joskus kuulet lisäksi outoja moottorin ääniä, jotka saattavat viitata akun kulumiseen. Lopuksi, aina kun polttomoottori toimii voimakkaammin, akku saattaa olla syynä siihen.

Huono polttoainetaloudellisuus

Hybridivoimansiirto koostuu polttomoottorista ja sähkömoottorista. Nämä kaksi voimanlähdettä on suunniteltu täyttämään toistensa aukkoja, joten aina kun toinen alkaa hiipua, toinen yrittää lieventää sitä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos akku alkaa tyhjentyä, polttomoottori toimii todennäköisesti enemmän.

Tämä voi olla merkki myös lukuisista muista hybridivoimansiirron ongelmista, mutta jos ongelma jatkuu pitkään ja pahenee koko ajan, syyllinen on todennäköisesti akku. Muista viedä autosi tarkastukseen, jotta nämä ongelmat voidaan korjata.

  Missä ajoneuvossa on hiljaisin matkustamo?

Akun varaustila vaihtelee.

Jos akkusi ei pysty pitämään tasaista varaustilaa, se voi hyvinkin tarkoittaa, että akku on todellakin kuolemassa. Jotta tämä ongelma viittaisi akun välittömään kuolemaan, muutaman seikan pitäisi osua kohdalleen. Ensinnäkin, kun olet onnistuneesti ladannut akun 100 prosenttiin, varaustila alkaa yhtäkkiä vaihdella.

Toiseksi, jos nämä vaihtelut muuttuvat yhä aggressiivisemmiksi, voi olla, että itse järjestelmässä on toimintahäiriö tai että akku on kuolemassa. Kun olet onnistuneesti käynnistänyt järjestelmän uudelleen ja ongelma jatkuu, akku todennäköisesti kuolee.

Akku ei pysty pitämään jatkuvaa latausta.

Tämä on ongelma, jota esiintyy yleisesti litiumionikäyttöisissä älypuhelimissa. Muutaman sadan tai tuhannen latauskerran jälkeen akku muuttuu epävakaaksi ja alkaa nopeasti purkautua. Tämä ei ole koskaan hyvä merkki, ja se viittaa lähes aina kuluneeseen akkuun.

Hybridiautojen akkujen kohdalla tilanne on melko samanlainen, mutta laajemmassa mittakaavassa. Ennen kuin teet johtopäätöksiä, lataa auto yön yli, mutta irrota se sen jälkeen pistorasiasta. Mene sitten muutaman tunnin kuluttua tarkistamaan, onko varaustila laskenut merkittävästi.

Polttomoottori työskentelee tavallista kovemmin.

Hybridiauton voimansiirto on suunniteltu vaihtamaan voimanlähteestä toiseen maksimaalisen hyötysuhteen saavuttamiseksi. Tämä tarkoittaa useimmiten sitä, että sähkömoottori työskentelee enemmän alhaisemmilla nopeuksilla ja polttomoottori työskentelee enemmän korkeammilla nopeuksilla.

Jos kuitenkin yhtäkkiä koet polttomoottorin käynnistyvän silloin, kun luottaisit säännöllisesti sähkömoottoriin. Lisäksi jos polttomoottori käy usein, kun auto on paikallaan, se tarkoittaa todennäköisesti, että akku on tyhjenemässä.

  Miksi autoni haisee mädille munille?

Oudot moottorin äänet ja ajonautintoilu

Hybridiauton ja tavallisen polttomoottoriauton ero on siinä, että hybridissä on paljon kehittyneempi jäähdytysjärjestelmä. Tämä johtuu siitä, että akku voi kuumentua äärimmäisen kuumaksi, ja jos kaikki lisätty jäähdytystekniikka ei selviydy lämpötilan jyrkästä noususta, moottori saattaa jopa ylikuumentua.

Kuluneet akut ovat alttiita äärimmäisille lämpötilan vaihteluille, koska ne ovat melko epävakaita. Jos akkusi joutuu jatkuvasti korkeisiin lämpötiloihin, hybridiakun sisällä oleva elektrolyyttiliuos voi joskus alkaa haihtua, mikä nopeuttaa akun hajoamista.

UKK-osio

Mikä on hybridiakun käyttöikä?

Keskimäärin useimmat arviot osuvat jonnekin 80 000 ja 120 000 kilometrin välille. Ne voivat vaihdella huomattavasti iästä, säästä, lataussykleistä ja latausmenetelmistä riippuen. Jos sinulla on tapana ladata akkua tason 3 pikalatureilla, akun pitäisi kestää vähemmän.

Toisaalta, jos pidät akun useimmiten 20-80 prosentin välillä etkä käytä pikalatausta, akun pitäisi kestää paljon kauemmin. On syytä mainita, että monet valmistajat kattavat akkujensa akkukeston noin 80 000 kilometrin ajan.

Kuinka paljon hybridiakun vaihtaminen maksaa?

Keskimäärin upouudesta hybridiakusta on maksettava 1000-6000 dollaria, kun ei oteta huomioon työvoima- tai toimituskuluja. Nämä riippuvat myös saatavuudesta ja toimitusketjusta. Voit myös valita käytetyn hybridiakun, joka voi myös maksaa vähintään yli 2000 dollaria.

On syytä mainita, että upouusi akku tarvitsee myös kunnostuksen ja testauksen, joka voi myös maksaa tuhat tai kaksi euroa. Jos auto itsessään ei kuitenkaan ole kovin arvokas, joskus ei ole järkevää investoida upouuteen akkuun ja kaikkiin siihen liittyviin kustannuksiin.

  Mitkä ovat turvallisuudeltaan ja luotettavuudeltaan parhaat luksusautot?

Ovatko hybridit sen arvoisia?

Hybridiautot yleistyvät jatkuvasti vuosien mittaan. Ainoastaan Toyota on onnistunut myymään yli 15 miljoonaa hybridia legendaarisen Priuksen perustamisen jälkeen. Jos pystyt hyödyntämään hybridi-alustan täysin, on täysin järkevää harkita sellaisen ostamista vuonna 2021. Jos et kuitenkaan ole, sinun pitäisi jättää se toistaiseksi väliin.

Hybridit on tehty ensisijaisesti kaupunkiajoon, koska ne luottavat regeneratiivisen jarrutuksen kaltaisiin tehostamistekniikoihin. Nämä tekniikat ovat enemmän tai vähemmän hyödyttömiä moottoritienopeuksissa, mikä tarkoittaa, että hybridit eivät ole kovinkaan hyviä moottoritieajossa. Jos haluat loistavan maantieajoneuvon, sinun kannattaa harkita dieselauton ostamista.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z