Mitä Teslan Autopilotti tekee?

Tesla kuuluu markkinoiden teknisesti edistyneimpiin autoihin. Autopilotin kehittyneen kuljettajan apujärjestelmän ansiosta se on poikkeuksellinen. Mutta mitä Tesla Autopilotin työ on?

Autopilotti on järjestelmä, jonka avulla Tesla ajaa, kiihdyttää ja jarruttaa automaattisesti kaistallaan. Tämä toiminto ei kuitenkaan ole tällä hetkellä täysin autonominen, sillä se tarvitsee kuljettajan aktiivista valvontaa. Järjestelmä on kuitenkin erittäin kätevä, sillä se auttaa sinua ajamisen haastavimmissa vaiheissa.

Vaikka Tesla ei ole tällä hetkellä täysin autonominen, kaikissa uusissa Tesloissa on tulevaisuudessa tarvittava täysi itseohjautuva laitteisto. Tämä järjestelmä on luotu suorittamaan lyhyitä ja pitkiä matkoja ilman, että kuljettajan tarvitsee toimia autossa.

Mikä on Tesla Autopilot?

Tesla Autopilot on Teslan mukana tuleva autonominen kuljettajan apujärjestelmä. Se on ominaisuus, jonka avulla Tesla näkee ympäristönsä, kuten ympärillä olevat autot, tiet, esineet ja ihmiset. Kun tämä toiminto on tutkinut ympäristön, se voi ajaa itse rajoitetulle etäisyydelle asti.

Vaikka Teslan Autopilot-järjestelmä on erittäin hyödyllinen, se voi tehdä vain rajoitetusti, sillä se vaatii täysin tarkkaavaisen kuljettajan apua toimiakseen kunnolla. Ilman kuljettajan valvontaa asiat voivat mennä todella nopeasti pieleen ja riistäytyä käsistä. Tesla aikoo kuitenkin tehdä autoista täysin autonomisia lähitulevaisuudessa.

Miten Teslan Autopilotti toimii?

Ennen kuin keskustelemme siitä, mitä Tesla Autopilot voi tehdä, on tärkeää ymmärtää, että on olemassa perus-Tesla Autopilot ja parannettu Tesla Autopilot. Perus-Tesla Autopilot on vakiovarusteena kaikissa uusissa Tesloissa, kun taas parannettu Tesla Autopilot on tarjolla tietyillä alueilla, kuten Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

  Pitäisikö minun ostaa käytetty Tesla?

Perus Tesla Autopilot toimii perusominaisuuksilla, joiden avulla auto kiihdyttää, jarruttaa ja ohjaa minimaalisesti. Auto kiihdyttää ennalta asetettuun nopeuteen asti, jarruttaa jalankulkijoiden ja muiden autojen varalta ja ohjaa pitääkseen auton kaistallaan.

Lisäksi Teslan perus-Autopilotti on suunniteltu auttamaan sinua ajamisen haastavimmassa osassa. Esimerkiksi ajettaessa moottoriteillä tai vastaavilla reiteillä. Perusautopilotin lisäominaisuuksia ovat muun muassa kuolleiden kulmien valvonta, hätäjarrutus, mukautuva vakionopeudensäädin ja törmäysvaroitukset.

Vaikka perusautopilottijärjestelmä tarjoaa kaikki edellä mainitut toiminnot, se ei tarjoa autonomista ajamista. Se kuitenkin hallitsee kiihdytystä ja jarrutusta, mutta kuljettaja vastaa auton ohjaamisesta.

Sitä vastoin parannettu Autopilot-järjestelmä tarjoaa parhaat puolet sekä perusominaisuuksista että täydestä itseohjautuvuudesta, joista puhutaan jäljempänä. Laajennettu autopilotti antaa toimintoja, kuten automaattinen pysäköinti, kutsu, automaattinen kaistanvaihto ja ”Navigoi autopilotilla” -toiminto, mutta ilman pysäytysmerkkien tai liikennevalojen optiota.

Yhdysvaltalaisille kuljettajille, jotka haluavat enemmän kuin perus-Autopilot-järjestelmän, Tesla tarjoaa täyden itseohjautuvuuden (FSD) järjestelmää. Teslan omistajien on ostettava tämä paketti 10 000 dollarilla, jotta he voivat nauttia sen ominaisuuksista. Lisäksi tässä järjestelmässä on enemmän ominaisuuksia kuin perusautopilottitoiminnossa.

Teslan FSD:ssä on ominaisuuksia, kuten automaattinen kaistanvaihto, joka hallitsee sulautumiset, ohitukset ja ulosajot. Lisäksi se voi hallita ”Navigoi autopilotilla”, mutta tunnistaa myös liikennevalot ja pysäytysmerkit, mihin laajennettu autopilotti ei pysty. Muihin ominaisuuksiin kuuluvat automaattinen pysäköintijärjestelmä ja ”kutsu”-toiminto.

  Kestääkö Tesla 10 vuotta?

Mitkä ominaisuudet mahdollistavat Autopilotin käytön?

Teslassa on paljon ominaisuuksia, jotka tekevät autopilotista mahdollisen. Niihin kuuluu kahdeksan ympärillä olevaa kameraa, jotka tarjoavat 360 asteen näkyvyyden auton ympärille jopa 250 metrin etäisyydeltä. Lisäksi siinä on 12 päivitettyä ultraäänianturia, jotka toimivat yhdessä kameroiden kanssa ja mahdollistavat molempien kohteiden havaitsemisen auton ympärillä.

FAQ

Mitä asioita Tesla Autopilot ei voi tehdä?

Nyt kun tiedät, mitä Tesla Autopilot tekee, on myös tärkeää tietää, mitä Tesla Autopilot ei voi tehdä. Tämän järjestelmän on vaikea huomata, että muilla kaistoilla olevat autot eivät ole suoraan sen edellä. Jos siis toisella kaistalla oleva auto pysähtyy tai hidastaa vauhtia, Autopilot jarruttaa, koska se luulee, että auto on omalla kaistallaan.

Toinen tilanne, jossa Autopilot ei ole tarkka, on tien mutkien havaitseminen. Jos auto kääntyy mutkassa ja Tesla on aivan sen takana, se saattaa luulla, että auto kääntyy tien poikki, ja se myös jarruttaa välittömästi. Sillä ei ole väliä, onko tie merkitty vai ei, se pysähtyy.

Mitä eroa on Teslan Autopilotin ja tehostetun pilotin välillä?

Teslan autopilotti on perusitseohjausjärjestelmä, joka on kaikkien uusien Teslien mukana. Toisaalta Teslan parannettu autopilotti on saatavilla vain valikoiduilla alueilla, kuten Isossa-Britanniassa. Lisäksi tehostettuun autopilottiin sisältyy lisäominaisuuksia, kuten navigointi autopilotilla.

Voiko Teslassa nukkua ajon aikana?

Vaikka Teslassa on itseohjautuva järjestelmä, autossa ei ole suositeltavaa nukkua, sillä se tarvitsee ihmisen ohjausta toimiakseen kunnolla. Jos jokin menee pieleen, saatat joutua vaikeuksiin. Voit kuitenkin antaa auton ajaa sinua moottoritiellä, ja jos otat torkut tietämättäsi, autopilotti saattaa pelastaa sinut rajoitetun matkan ajan.

  Miksi Teslassa ei ole vararengasta?

Onko Teslan täysi itseohjautuvuus sen arvoista?

Jos ajat pitkiä matkoja tai valtateillä, Teslan itseohjautuvuus on sen arvoinen. Tämä johtuu siitä, että se tekee suurimman osan työstä puolestasi, kun voit rentoutua ja ajaa turvallisesti. Jos kuitenkin ajat Teslaasi kaupungissa, autopilotti ei välttämättä ole sinulle kovin hyödyllinen, koska sinun ei tarvitse käyttää sitä suurimman osan ajasta.

Mitkä ovat kaikkien Teslien vakioturvallisuusominaisuudet?

Kaikissa uusissa Tesla-autoissa on vakiona turvavarusteet, jotka pitävät sinut turvassa. Vakio-ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa sivutörmäysvaroitus, automaattinen hätäjarrutus, etutörmäysvaroitus ja automaattiset kaukovalot.

Johtopäätös

Yhteenvetona voidaan todeta, että Teslan autopilotti on järjestelmä, jonka avulla auto ohjaa, kiihdyttää ja jarruttaa automaattisesti kaistallaan. Järjestelmä tarvitsee kuitenkin tarkkaavaisen kuljettajan ohjaamaan autoa, sillä se ei ole vielä täysin autonominen. Järjestelmä kuitenkin helpottaa kuljettajan työtä suorittamalla joitakin tehtäviä mahdollisimman vähän ihmisen puuttuessa asiaan.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z