Miten määritetään, mikä Mercedes-malli minulla on

Vuonna 2021 Mercedes tarjoaa runsaasti monia eri malleja kaikkiin kuviteltavissa oleviin tarkoituksiin. Nykyisessä mallistossa on myös monia yhteisiä muotoiluominaisuuksia, jotka auttavat sitomaan jokaisen mallin brändi-identiteettiin, mutta se saa mallit joskus myös näyttämään aivan liian samanlaisilta keskenään.

Tämän vuoksi tarkastelemasi mallin määrittäminen ei välttämättä ole enää yhtä helppoa kuin ennen. On kuitenkin monia tapoja, joiden avulla voit määrittää, mikä malli sinulla on.
Helpoin tapa selvittää, mikä Mercedes-malli sinulla on, on katsoa takaluukun takaosassa olevaa mallinumeromerkkiä. Voit myös tarkistaa VIN-numeron, ikkunatarran, huoltokirjat tai etsiä tiedot infotainment-järjestelmästä.

Tavaraluukun kannen mallinumeromerkki

Merkin perustamisesta lähtien Mercedes on sijoittanut mallimerkinnän tavaratilan kanteen. Merkintä koostuu yleensä luokasta:

 • Malli
 • Moottoriin sidottu nimitys, jossa on/ei ole pakkosyöttöä
 • Nelivetojärjestelmä
 • AMG- tai Maybach-tunnuksesta korkeamman varustuksen versioille.
  Esimerkiksi E63 AMG S 4-MATIC -merkki tarkoittaa, että kyseinen malli on tehokkain nelivedolla varustettu E-luokan AMG-malli. Jos merkin nimimerkissä lukee E53 AMG, se tarkoittaa, että kyseinen malli on lähtötason suorituskykyinen AMG E-luokka.

Viisi vuotta sitten Mercedes muutti mallimerkintää. Ennen jos merkissä luki E300, se tarkoitti, että autossa oli 3,0-litrainen moottori. Nykyään se tarkoittaa yleensä sitä, että jos numero on suurempi, autossa on vahvempi moottori kuin autossa, jonka takaluukussa on pieni numero.

  Mikä Mercedes on V8?

VIN: Ajoneuvon tunnistenumero

Vuonna 1981 Yhdysvaltojen kansallinen liikenneturvallisuusvirasto (National Highway Traffic Safety Administration) standardoi VIN-numeron (Vehicle Identification Number), jotta jokaisen uuden valmistetun tai maahantuodun auton yksilöllinen tunnistaminen olisi mahdollista.

Tätä ennen autoissa käytettiin moottorinumeroa. Tästä tuli ongelma, koska monissa autoissa moottorit vaihdettiin kesken käyttöiän luotettavuuden tai muiden syiden vuoksi.
VIN on eräänlainen autoteollisuuden versio sormenjäljestä, koska jokaisella koskaan valmistetulla mallilla on yksilöllinen koodi. VIN-koodi koostuu 17 merkistä (numeroista ja isoista kirjaimista): Jos se on pienempi kuin 17, se tarkoittaa, että auto on valmistettu ennen vuotta 1981.

Mitä VIN-numero tarkoittaa

 • Ensimmäinen merkki kertoo, missä auto on valmistettu.
 • Toinen ja kolmas merkki kertovat, kuka auton rakensi (mikä valmistaja).
 • Seuraavat 4 merkkiä tunnistavat, mikä malli se on, kertomalla moottorin, koon ja mallin tyypin.
 • Yhdeksäs merkki on turvakoodi, jolla VIN-tunnus vahvistetaan tehtaalta.
 • Kymmenes merkki kertoo mallivuoden.
 • Viimeiset 6 merkkiä ovat ajoneuvon sarjanumero, joka kertoo, missä tehtaassa auto on valmistettu.
  Useimmissa Mercedes-malleissa VIN-numero sijaitsee tuulilasissa, ja se on ehdottomasti luotettavin tapa määrittää, mikä malli sinulla on.

Ikkunatarra, huoltokirjat ja infotainment-järjestelmän auton tiedot.

Jokaisesta myydystä uudesta autosta on vastaava ikkunatarra, jossa kerrotaan kaikki tarpeellinen mallista, varusteista, kustannuksista ja polttoainetaloudellisuusluokituksista. Useimmat omistajat säästävät ikkunatarran, sillä se helpottaa huomattavasti 2. käden ostajan tietämystä autosta ja alkuperäisestä jälleenmyyjästä.

  Mikä on suurin Mercedes-sedan?

Lisäksi voit tarkistaa myös huoltolehdet, sillä useimmat mallit huolletaan valtuutettujen jälleenmyyjien toimesta. Näissä lehdissä on yleensä myös kaikki tiedot mallista ja auton historiasta.

Vielä yksi tapa selvittää, mikä malli on kyseessä, on tarkistaa auton tiedot infotainment-järjestelmästä. Tämä on autoteollisuuden versio tietokoneen järjestelmän ominaisuuksista, ja sen pitäisi sisältää kaikki tiedot, joita saatat koskaan tarvita kyseisestä autosta.

Lisätietoja VIN-numeroista

Mikä tapa määrittää Mercedes-mallin tunnus on luotettavin?

Luotettavin tapa tunnistaa autosi on ehdottomasti VIN-numero, sillä tämä numero on tärkein autoon sidottu tunnistenumero. VIN-numeroa ei voi peittää eikä poistaa millään tavalla, sillä hallitus on määrännyt jokaiselle autolle, että VIN-numero on helposti luettavissa missä tahansa auton elinkaaren vaiheessa.
Tavaratilan merkin reitti on yleensä yhtä luotettava kuin VIN-tunnus, mutta toisinaan ihmiset poistavat merkin, koska se tekee autosta siistimmän näköisen. Lisäksi jotkut ihmiset haluavat laittaa AMG:n kaltaisia merkintöjä muuhun kuin AMG-malliin tarkoituksenaan huijata jotakuta luulemaan, että hän todella omistaa AMG:n, vaikka hänellä ei ole.

Onko olemassa muita paikkoja, joista voin etsiä Mercedes VIN-numeroa?

VIN-numero löytyy monista eri ajoneuvon osista. Joitakin niistä ovat: kuljettajan oven jarrussa tai joskus matkustajan puolella, tuulilasin alla kuljettajan puolella, lähellä ajoneuvon palomuuria tai jopa ohjauspylväässä. Myös konepellin alta löytyy VIN-numero muutamasta paikasta.

  Paras vanha Mercedes ostettavaksi

Lisäksi VIN löytyy monista tiettyyn autoon liittyvistä asiakirjoista. Asiakirjoissa, kuten rekisteröintitodistuksessa, auton omistusoikeudessa ja jälleenmyyjältä saadussa ajoneuvon huoltokirjassa, on yleensä myös VIN-numero.

Mitä tarkoittaa, jos en löydä VIN-tunnusta tai ne eivät täsmää?

Jos et löydä VIN-tunnusta kaikista edellä mainituista paikoista ja olet tarkistanut kaikki asiakirjat tai jotkut niistä poikkeavat toisistaan, sinun on syytä kysyä lisätietoja DMV:ltä (Department of Motor Vehicles), sillä he pystyvät määrittämään tietyn auton VIN-tunnuksen.
Tämän ongelman taustalla on yleensä kirjaimellinen yhteensopimattomuus, ja se voidaan ratkaista melko helposti. Joissakin tapauksissa se saattaa kuitenkin tarkoittaa, että auto on varastettu. Vaikka tämä on epämääräinen mahdollisuus, käytettyä autoa ostettaessa on aina varmistettava, että kaikki VIN-tunnukset täsmäävät kaikissa asiakirjoissa ja auton kaikissa paikoissa.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z