Onko missään autossa itsemurhaovia?

Itsemurhaovet tarjoavat uudenlaisen tavan käyttää auton ovimekanismia, kun ovet saranoidaan taaksepäin. Tämän ratkaisun ansiosta henkilö voi poistua autosta ja astua sisään siroasti. Niitä kutsuttiin alun perin ”vaunuoviksi”, eikä kukaan tiedä varmasti, miten ne saivat lempinimen itsemurhaovet.

Ennen toista maailmansotaa monet yhdysvaltalaiset valmistajat olivat innokkaita hyödyntämään takana saranoituihin oviin perustuvaa mallia, mutta konseptista luovuttiin melko pian. Nykyään on vain kourallinen autoja, joissa on saatavilla takaovien saranoitu rakenne, mutta näyttää siltä, että tämä ovimekanismi saattaa tehdä paluun.

Tällä hetkellä Rolls Royce ja Lincoln ovat kaksi ainoaa valmistajaa, jotka tarjoavat edelleen takaovia huippuluokan luksusautoihinsa. Ford on aikoinaan tarjonnut takaovia F150 Supercab -malleihinsa, mutta näyttää siltä, että niitä ei enää löydy uusimmista malleista.

Mazda on kuitenkin hiljattain julkistanut tulevan Mazda MX30:n, ja näyttää siltä, että MX30:ssä hyödynnetään takaovien mallia. Näiden lisäksi BMW i3:ssa on myös itsemurhaovet, mutta ne ovat melko pieniä verrattuna Lincolnin ja Rolls Roycen autoissa oleviin oviin.

Rolls Royce Phantom – Maailman ylellisin auto

Rolls Royce Phantomin kahdeksas sukupolvi esiteltiin vuonna 2017, ja se on edelleen ylellisin auto, jonka rahalla saa. Phantom on lähes 6 metriä pitkä, mikä tekee siitä lähes kaksi kertaa niin pitkän kuin BMW i3. Tarjolla on jättiläismäiset tilat, ja kaikki, mitä näet ja kosketat, on päällystetty hienoimmilla materiaaleilla, joita ihminen tuntee.

  Mikä pieni auto on paras mäkisille alueille?

Rolls Royce kutsuu sitä post-opulenssiksi, koska uudessa Phantomissa on minimalistinen, mutta perusteellinen ja yhtenäinen luksuskokemus, jota ei voi saavuttaa tekniikalla ja suurilla näytöillä. Phantomissa on vakiona itsemurhaovet, jotka ovat, kuten kaikki muukin Phantomissa, täydellisesti suunniteltuja. On syytä mainita, että kaikissa nykyisissä Rolls-malleissa on itsemurhaovet.

Rolls Royce Cullinan – Maailman ylellisin katumaasturi

Vaikka Phantom on äärimmäisen upea auto, se ei ole läheskään paras Rolls Royce -tuote, jonka voit ostaa. Tämä kunnia kuuluu Rolls Royce Cullinan -katumaasturille, jossa on myös pari itsemurhaovea takana. Rolls Royce uskoo, että tällaiset ovet ovat viihtyisämpiä VIP-vieraille ja helpompia avata kuljettajalle.

Kun nämä ovet ovat täysin auki, niihin on kuitenkin melko vaikea päästä käsiksi auton sisällä istuessa. Siksi Rolls keksi loistavan ratkaisun – itsestään sulkeutuvat ovet. Se voi johtua laiskuudesta tai mukavuudesta, mutta joka tapauksessa ne näyttävät siisteiltä. Cullinan on rakennettu samalle alustalle kuin Phantom, joten yhtäläisyydet näiden välillä eivät ole maailmojen päässä.

Lincoln Continental Coach Door Edition – Täysikokoinen luksussedaani.

Lincoln Continental on yksi parhaista täysikokoisista yhdysvaltalaisista luksussedaneista, joita voi nykyään ostaa, sillä yhdysvaltalaiset exec-tason täysikokoiset sedanit olivat yleensä kaukana saksalaisista kilpailijoistaan. Continental pystyy kuitenkin käymään kauppaa Audi A8:n, BMW 7-sarjan, Jaguar XJ:n tai Mercedes Benz S-luokan kaltaisten autojen kanssa.

Yksikään näistä autoista ei kuitenkaan tarjoa vaunuovia, eikä niillä koskaan ollutkaan, ja se tekee Continentalista hieman erikoisemman verrattuna. Ovien lisäksi Continental näyttää ja tuntuu melko tasokkaalta, mutta tarjolla oleva V6-moottori ei pysty käymään kauppaa saksalaisten tarjoamien huippumoottoreiden kanssa.

  Vaikuttaako kattoluukku auton suorituskykyyn?

Mazda MX30 – uusi poika korttelissa

Sähköautojen trendi kiihtyy vuosien mittaan, ja nyt Mazda tuo markkinoille ensimmäisen todellisen sähköautonsa MX30:n. MX30:n toimintasäteen odotetaan olevan noin 250 mailia täydellä latauksella 35,5 kWh:n akulla. Tämän ansiosta MX30:n pitäisi pystyä kilpailemaan kilpailevien merkkien muiden sähköautojen kanssa.

MX30:ssä käytetään myös taaksepäin saranoitua ovimekanismia, joka voi olla trendi tulevina vuosina. Autonvalmistajat ovat halukkaita kokeilemaan tulevien sähköautojensa kanssa, mikä varmasti lisää mahdollisuuksia siihen, että myös muut merkit käyttävät mielenkiintoisempia muotoiluvaihtoehtoja.

BMW i3 – Kaupunkiliikenteeseen sopiva henkilöauto

BMW i3 on pieni kaupunkiliikenteen työmatkustaja, joka tarjoaa myös pari taaksepäin saranoitua ovea. Nämä ovet ovat toki melko pienet, mutta riittävän suuret, jotta useimmat ihmiset mahtuvat taakse. i3 on ollut markkinoilla jo jonkin aikaa, ja näyttää siltä, että i3 ei ole enää niin kiinnostava kuin ennen.

Oli miten oli, se on edelleen yksi parhaista autoista, joita voit ostaa, jos ajat pääasiassa lyhyempiä matkoja kaupungissa. i3 on helppo ajaa, helppo pysäköidä ja helppo pitää ladattuna.

UKK-osio

Miksi takana olevia saranaovia kutsutaan itsemurhaoviksi?

Ei ole 100-prosenttisen selvää, miksi taaksepäin kääntyvät ovet saivat lempinimen itsemurhaovet, mutta näyttää siltä, että lempinimi on peräisin siitä, että taaksepäin kääntyvät ovet johtavat todennäköisemmin kuolemaan. Koska nämä ovet avautuvat tuulen virtausta vastaan, jos et sulje niitä kunnolla, tuulenpaine saattaa repiä ne kappaleiksi.

  Parhaat käytetyt autot ensimmäiseksi autoksi

Jos kuitenkin yrität vetää oven kiinni, kun tämä tapahtuu, lennät todennäköisesti itse ulos. Lisäksi itsemurhaovia käytettiin pääasiassa autoissa, joissa ei ollut turvavöitä, mikä lisäsi entisestään mahdollisuutta, että nämä suunnitteluvirheet voisivat tappaa sinut.

Mitä ovat perho-ovet?

Perho-ovet on yleensä saranoitu aivan auton yläosassa, jotta autoon pääsisi helpommin sisään. Tällaisia ovia käytetään pääasiassa superautoissa ja urheiluautoissa, kuten Pagani Huayrassa tai nykyaikaisessa McLarenin superautossa.

Niihin pääsee helpommin sisään, mutta ne vaativat enemmän tilaa ylhäällä kuin useimmat muut ovet. Oli miten oli, ne näyttävät siisteiltä, ja se on tärkein syy niiden olemassaoloon.

Mitä ovat saksiluukut?

Saksiluukkujen rakenteen teki tunnetuksi Lamborghini, mutta myös monet muut merkit käyttävät tätä ovimekanismia. Nämä ovet ovat saranoitu samasta kohdasta kuin tavalliset ovet, mutta erona on, että saranamekanismi avaa ovet ylöspäin.

Tämäntyyppisiä ovia kutsutaan myös switchblade-oviksi, ja niitä on esimerkiksi Lamborghini Aventadorissa, Lamborghini Murcielagossa ja Lamborghini Diablossa.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z