Porsche Tiptronic vs. PDK – mikä on ero?

Porsche Tiptronic vs. PDK - mikä on ero?

Koko Porschen autonvalmistushistorian ajan tämä ikoninen saksalainen autonvalmistaja on tarjonnut muutamia erilaisia automaattivaihteistovaihtoehtoja, kuten varhaisen Sportomatic-järjestelmän, Porsche Tiptronic -järjestelmän tai uusimman, Porsche PDK:n.

Kaikkien näiden kolmen järjestelmän tarkoituksena oli parantaa Porschen mallien suorituskykyä entisestään tavalliseen manuaalivaihteistoon verrattuna. Varhaisin Sportomatic-järjestelmä oli melko tylsä ja kömpelö, ja Tiptronic-järjestelmä oli selvä parannus. Vaikuttava PDK on Porschen uusin huippuluokan vaihteisto.

Helpoin tapa erottaa Tiptronic- ja PDK-vaihteisto toisistaan on se, että Tiptronic-vaihteistossa käytetään momentinmuunninautomatiikkaa ja PDK-vaihteistossa kytkinjärjestelmää.

Tämä tarkoittaa, että Tiptronic-järjestelmä antaa sinulle mahdollisuuden ohjata automaattivaihteistoa manuaalisesti, ja PDK mahdollistaa manuaalivaihteiston automaattisen ohjauksen. Näiden kahden välillä PDK on ylivoimainen vaihteistovaihtoehto, ja Tiptronic on nyt melko vanha eikä varmasti läheskään yhtä suorituskykyinen.

Porsche Sportomatic -vaihteisto

Porschen Sportomatic-vaihteistoa pidetään automaattivaihteistona, mutta rehellisesti sanottuna Sportomatic ei koskaan ollut todellinen automaattivaihteisto, koska tämä järjestelmä mahdollisti vain vaihteiden vaihtamisen tavallisen H 4- tai 3-vaihteisen kuvion kautta ilman kytkimen kytkentää.

Tämä tarkoittaa sitä, että tässä järjestelmässä oli erityisesti suunniteltu mikrokytkin, joka aktivoitui avaamaan pneumaattisen venttiilin sillä hetkellä, kun painoit vaihdevipua. Tämä sai tyhjiösylinterin irrottamaan kytkimen, jotta voit vaihtaa vaihteita.

Sportomatic-järjestelmä tarjosi varhaisen version momentinmuuntimesta, jonka ansiosta auto ei pysähtynyt pysähtyessään. Järjestelmä tarjosi myös moninkertaisen vääntömomentinmuuntimen, jonka avulla kuljettaja pystyi vetämään millä tahansa neljästä vaihteesta pysähtymättä.

  Onko Porsche Boxster tyttöjen auto

Vaikka useimmat ihmiset pitävät Sportomatic-vaihteistoa läpikotaisin automaattivaihteistona, se vaati kuitenkin kuljettajan osallistumista, joten se ei ollut missään nimessä perinteinen automaattivaihteisto.

Porsche Tiptronic

Vuonna 1995 Porsche esitteli Tiptronic-vaihteiston Porsche 911 993 -malliin. Se oli ensimmäinen todellinen automaattivaihteisto Porsche, koska se poisti kuljettajan osallistumisen tarpeen verrattuna aiempaan Sportomatic-puoliautomaattivaihteistoon.

Tiptronic-järjestelmä oli myös ensimmäinen Porsche-vaihteisto, jossa käytettiin ohjauspyörään asennettuja vaihdevipuja. Tiptronic oli aikakauteensa nähden varsin suorituskykyinen vaihteisto, mutta järjestelmän yleinen vastaanotto ei ollut kovin myönteinen.

Tämä johtui siitä, että useimmat tämän aikakauden momentinmuunninautomaattivaihteistot olivat melko kömpelöitä ja hitaita reagoimaan. Ferrari tarjosi myös kiistellyn F1-momenttimuunninautomaatin, jota suurin osa autoharrastajista ei myöskään pitänyt.

Nykyään Tiptronic 911 -autot eivät ole läheskään yhtä suosittuja kuin tavalliset manuaalivaihteiset 911-autot samalta aikakaudelta, ja näiden mallien arvot heijastavat varmasti sitä. Vanha kunnon Porsche-manuaalivaihteisto on paljon parempi kuin Tiptronic- tai Sportomatic-järjestelmä.

Porsche PDK-vaihteisto

Tiptronic-järjestelmän kyseenalaisen vastaanoton jälkeen Porsche esitteli PDK-järjestelmän jo vuonna 2009 sarjatuotantoon, ja PDK-järjestelmän julkaisusta lähtien Porsche on jatkuvasti parantanut sitä. On turvallista sanoa, että PDK-järjestelmä on ainoa ylivoimainen Porschen automaattivaihteisto verrattuna tavalliseen Porschen manuaalivaihteistoon.

Järjestelmän juuret juontavat 1980-luvun Le Mans -kilpa-autoihin, ja uusimmat PDK:lla varustetut Porsche-mallit ovat uskomattoman suorituskykyisiä, mikä johtuu pääasiassa tästä ylivoimaisesta vaihteistovaihtoehdosta. Jokaisessa Porsche Panamera-, Cayenne- ja Macan-mallissa on ainoastaan PDK-vaihteisto.

  Onko käytetty Porsche Cayenne luotettava?

Jotkin 911- ja Boxster/Cayman-mallit voidaan kuitenkin varustaa manuaalivaihteistolla ilman lisämaksua. On syytä huomata, että suurin osa Porsche-asiakkaista pitää PDK-automaattijärjestelmää parempana kuin manuaalivaihteistoa, eikä tätä voi sanoa mistään muusta Porschen puoliautomaatti-/automaattivaihteistosta.

Porsche PDK on nopeampi, luotettavampi, pehmeämpi, kestävämpi ja polttoainetehokkaampi versio aiemmasta Tiptronic-järjestelmästä. PDK-vaihteisto on myös varustettu lukuisilla lisäominaisuuksilla, kuten automaattisella kierrosluvun sovittamisella, helpolla kanta- ja varvasajotoiminnolla ja käynnistyksen ohjauksella.

FAQ-osio

Onko Porschen PDK-vaihteisto luotettavampi kuin Porschen Tiptronic-vaihteisto?

Porsche PDK on merkittävä parannus edellisen sukupolven Tiptronic-järjestelmään verrattuna lähes kaikilla mahdollisilla tavoilla, myös luotettavuudessa. Nykyään Porsche testaa useimpia mallejaan jopa 186 000 kilometrin ajan, ja Porsche väittää, että PDK-vaihteisto kestää koko eliniän, jos pidät siitä hyvää huolta.

Käytettävissä olevien tietojen perusteella Porsche ei ole kaukana totuudesta. Samaa ei voi sanoa Tiptronic-järjestelmästä. Tämä johtuu lähinnä siitä, että Tiptronic-järjestelmä on paljon vanhempi kuin PDK, mutta Tiptronic on edelleen melko luotettava, jos sitä huolletaan oikein.

Sopiiko Porsche PDK paremmin Porsche Cayenneen verrattuna Tiptroniciin?

Porsche Cayenne ei ole 911, koska 911:t on yksinkertaisesti rakennettu eri tavalla. Cayenne on kyvykäs urheilumaasturi, mutta edes tehokkaimpien Turbo Cayenne -mallien suorituskyky ei ole lähelläkään 911:n perustasoa.

Monien mielestä Tiptronicin kaltainen momentinmuunnin on paljon parempi kuin kaksoiskytkinvaihteisto, koska jotkut kaksoiskytkimet ovat aivan liian epämiellyttäviä alemmilla nopeuksilla. Ja näin on varmasti joidenkin kaksoiskytkinvaihteiden kohdalla, mutta ei Porschen PDK:n kohdalla. PDK on yksi, ellei jopa kaikkein kehittyneimmistä kaksoiskytkinjärjestelmistä.

  Ovatko Porschet kalliita ylläpitää?

Onko kaksoiskytkinvaihteisto kaikin tavoin parempi kuin momentinmuunninautomaatti?

Kaksoiskytkinvaihteistot ovat yleensä nopeampia, pehmeämpiä, tehokkaampia ja luotettavampia verrattuna vanhempaan momentinmuunninautomaattiin. Jotkin autonvalmistajat, kuten BMW, ovat kuitenkin luopumassa kaksoiskytkinautomatiikasta tavallisemman momentinmuunninautomatiikan tilalle malleissa, kuten uudessa LCI 2021 BMW M5:ssä.
Tämä johtuu siitä, että vanhemman M5:n kaksoiskytkin oli hieman liian hermostunut pienemmillä nopeuksilla, ja uusi momentinmuunnin on yhtä nopea ja luotettava kuin vanhempi kaksoiskytkin, mutta ilman pienillä nopeuksilla tapahtuvaa mukavuuden heikkenemistä. Porschen PDK on kuitenkin niin hyvä, että ei ole tarvetta downgradeen kohti tavallista momentinmuunninta.

James May

Jamesin suuri intohimo on autot. Hän on julkaissut sisältöä Autojaa2z.fi-sivustolla siitä lähtien, kun se aloitti toimintansa keväällä 2021.

Uusi Autoja A2Z